Recept Schweinehaxe van de BBQ

Ingrediënten

  • 2 varkenshakken (Schweinehaxe)
  • 300 ml runderbouillon
  • 300 ml Duits bier (ik gebruik Paulaner)
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kummel (karwijzaad)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 witte uien
  • zonnebloemolie
  • maizena

Extra benodigdheden

  • Barbecue met deksel (ik gebruik een kamado)
  • Diepe gietijzeren pan (Dutch Oven)

Bereidingswijze

Wanneer je de varkenshakken ongepekeld kunt halen bij de slager, zou ik dit zéker doen. Het is natuurlijk het allerleukste om het complete proces zelf te kunnen uitvoeren. Zoals ik eerder al schreef, kon ik alleen varkenshakken kopen die al gepekeld waren. Deze stap sla ik dus over, maar wanneer je het pekelen wel zelf gaat doen, houd dan een verhouding aan van vijftig gram zout op één liter water. Een nacht pekelen is voldoende om het vlees mooi mals te krijgen.

Steek je barbecue aan en bereid ‘m voor om indirect te garen. In mijn geval doe ik dat met een platesetter die ik onder het rooster van mijn kamado plaats. Regel je barbecue in op honderdtachtig graden.

Begin nu met het mengen van het peper, de zout, kummel en het knoflookpoeder. Roer alles goed door, zodat je een mooi kruidenmengsel krijgt.

Snijd nu je Schweinehaxe rondom een beetje in met een scherp mes. Hierdoor blijven de kruiden straks beter aan het vlees zitten. Smeer beide hakken nu rondom in met de kruiden en leg ze in de gietijzeren pan. Voeg een beetje zonnebloemolie toe en zet de pan op het rooster van je barbecue. Geef de varkenshakken rondom ongeveer een kwartier de tijd om een beetje kleur te krijgen.

Snijd nu de uien in parten en voeg deze toe aan de pan. Giet ook de bouillon en het bier in de pan en sluit het deksel van je barbecue. Breng de inhoud van de pan aan de kook en reken vanaf dat moment ongeveer anderhalf tot twee uur garingstijd.

Haal nadat de twee uur zijn verstreken, de Schweinehaxe uit de pan en breng de temperatuur van je barbecue omhoog zodat je erop kunt grillen. In mijn geval verwijder ik het rooster en de plate setter en plaats ik er een gietijzeren grillrooster voor terug. Voeg nu een klein beetje maizena toe aan het kookvocht en de uien die nog in de pan zijn achtergebleven. Roer dit goed door en zet de pan op het grillrooster. Wanneer alles heet genoeg is, mogen de Schweinehaxe erop. Grill ze rondom zodat ze een mooi kleurtje en een krokant korstje krijgen. Roer ondertussen regelmatig door de pan met saus en laat deze even goed doorkoken.

Wanneer het korstje van je varkenshakken krokant is en de saus mooi is gebonden, is je Duitse brouwerijmaaltijd klaar! Ik serveer ‘m met brood, om lekker mee in de saus te dippen en uiteraard een Duits biertje.

Guten Appetit!

Bron: Dit recept is gevonden op website Alles voor de smaak
Titel: DUITSE SCHWEINEHAXE VAN DE BARBECUE
Afbeelding: De getoonde afbeelding komt uit eigen bibliotheek.